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Q&A: UWEDs AND UWED DISMANTLING 
 

 
 
 
 

DTSC has prepared this Question and Answer (Q&A) document to assist electronic 
waste recyclers in understanding the various types of residuals, including hazardous 
wastes, which may be generated from the dismantling of Universal Waste Electronic 
Devices (UWEDs).  This document is not intended to be a comprehensive reference 
and is not meant to supersede the regulations and requirements governing the 
management of electronic wastes and their treatment residuals.  For complete 
information on how to manage electronic wastes, please refer to California Code of 
Regulations, Title 22, Chapter 23.   
 
Question 1:  Are all devices that use or transfer electrical power Universal Waste 
Electronic Devices (UWEDs)? 
 
Answer 1: No. Electronic equipment/devices contain circuitry, such as printed circuit 
boards, that provide a variety of functions not found in simpler electrical 
equipment/devices.  Electrical equipment/devices can usually be switched on or off, but 
generally cannot perform other functions.   
 
Programmable devices contain electronic circuitry and are therefore UWEDs, whereas 
non-programmable devices would generally be considered electrical equipment.  For 
example, programmable toasters or coffee makers would be considered UWEDs, but 
non-programmable toasters or coffee makers would be considered electrical equipment.   
 
Q2:  Can you provide some examples of UWEDs vs. non-UWEDs?  
 
A2:  Examples of UWEDs include: computers, computer peripherals, telephones, 
answering machines, radios, stereo equipment, tape players/recorders, phonographs, 
video cassette players/recorders, compact disc players/recorders, calculators, and 
some appliances.   
 
Examples of wastes that DTSC does not consider to be UWEDs include: oil-filled 
transformers, metal switch gear, electrical power distribution and transmission 
equipment, large metal microwave ovens, and other items that are not predominantly 
plastic, and/or hazardous for toxicity.  
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Q3: How do I manage the components of UWEDs that I dismantle onsite?   
  
A3:  Components of UWEDs, such as printed circuit boards, that are removed via 
disassembly or shredding are hazardous waste treatment residuals.  As a condition of 
their authorization, UWED handlers who disassemble or shred must: 1) contain the 
treatment residuals, 2) perform hazardous waste determinations for the residuals, and, 
if they are hazardous, 3) must properly manage them as hazardous wastes (an 
exception is circuit boards, which can be toxic for metals but may be managed as 
exempt scrap metal if they are recycled for their metal content; see item 6 below).   
 
Q4:  How do I classify and manage a waste microwave oven?   
 
A4:  As mentioned in A2 above, some appliances are UWEDs, but not all.   
 
Public Resources Code section 42166 lists microwave ovens as major appliances 
under the Metallic Discards Act.  If the microwave oven contains “materials that require 
special handling” (MRSH), such as capacitors with PCBs (Polychlorinated Biphenyls), 
DEHP (Diethylhexylphthalate) or metal- encased capacitors, only a certified appliance 
recycler (CAR) may dismantle it and remove the MRSH.   
 
Microwave ovens that are primarily metal may be collected by universal waste 
handlers/recyclers, but if they contain MRSH, they may only be dismantled by a CAR.  
Microwave ovens that are primarily plastic are not subject to the Metallic Discards Act 
major appliance requirements, but are subject to UWED management requirements.  
These predominantly plastic microwaves may be dismantled by a UWED recycler 
pursuant to the UWED requirements regardless of whether they contain MRSH or not.   
 
The operator is responsible for justifying whether a microwave is primarily metal or 
primarily plastic.  There is no scientific test available to make the distinction one way or 
the other.  Operators are advised to make their best determination and then manage 
according to whichever of the two above standards applies.  
   
Q5: How do I manage a waste toaster oven?   
 
A5:  The analysis that applies to microwaves also applies to toaster ovens.  Toaster 
ovens that are hazardous, but are exempt scrap metal would not be UWEDs; those that 
are hazardous (due to toxicity) but are not exempt scrap metal may be classified as 
UWEDs.   
 
Q6: May I heat printed circuit boards in order to remove chips or other 
components from the boards? 
 
A6: It depends on where the circuit boards are generated.  Remember that DTSC 
regulates both wastes and activities, and that wastes managed under various 
circumstances may be regulated differently.   
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Circuit boards removed from UWEDs onsite would be considered UWED treatment 
residuals, and therefore subject to the management requirements for UWEDs. Heat 
treatment of UWED residuals is not allowed under universal waste regulations.  A 
handler wishing to still conduct this activity would need a hazardous waste facility permit 
or other form of authorization from DTSC.    
 
Circuit boards already removed from electronic devices prior to receipt, or never 
installed in an electronic device, are considered scrap metal and are not subject to the 
management requirements for UWEDs.  No permit would be needed to heat circuit 
boards received as such from offsite.  However, the handler must be able to prove that 
some fraction of the material was recycled to recover metal values, in order to fulfill the 
scrap metal exemption.   
 
Q7: How do I classify and manage Cold Cathode Fluorescent Lamps (CCFLs) 
removed from UWEDs such as fax machines and digital scanners?   
 
A7:  CCFLs would qualify as treatment residuals once they are removed. While 
CCFLs meet the definition of a hazardous waste due to their concentration of mercury, 
they also meet the definition of a universal waste lamp and can be managed as such.   
See Title 22, California Code of Regulations, §66273.33(c).   
 
Q8: How do I classify spent printer toner cartridges removed from UWEDs?   
 
A8:  Used printer toner cartridges are commonly found in UWEDs.  Toner cartridges 
can be removed from UWEDs in accordance with the universal waste regulations.  
Once removed, they are considered treatment residuals.  They may be classified as 
exempt empty containers if they are empty.  As empty containers, the toner cartridges 
may be sent for disposal or refill.  Toner cartridges that are not empty may be 
hazardous wastes and, if so, must be managed accordingly.   
 
Q9: How do I classify and manage coolant removed from projection TVs?    
 
A9:  DTSC is aware of two coolants commonly used in projection TVs:  mineral oil and 
glycol solutions.  Once removed, these treatment residuals must be properly classified 
as discussed in item A3 above.  Generally speaking, mineral oil will be used oil and 
would be regulated as a non-RCRA hazardous waste, whereas the glycol solutions 
should be evaluated to determine if they are hazardous wastes (due to toxicity).   
 
Q10: How do I distinguish between capacitors that contain PCBs and those that 
don’t? 
 
A10:  Many UWEDs contain capacitors that must be removed before the devices can 
be further processed.  A capacitor containing PCBs will have a marking on the back 
indicating such.  PCBs were banned in products after 1978, but existing stocks were 
allowed to be sold, so products through 1980 should be assumed to contain PCBs 
(unless marked as not containing PCBs).  You should train your employees to look for 
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these markings and segregate capacitors that have PCBs.  If there are no markings on 
the back of the capacitor, set it aside for a hazardous waste determination, or assume 
that they contain PCBs in order to avoid misclassifying a hazardous waste as non-
hazardous.   
 
 
Q11: I’ve heard that certain rechargeable batteries are highly flammable.  How 
should I instruct my employees to properly handle them while dismantling 
UWEDs?   
 
A11:  Different types of common batteries, especially lithium “button” batteries, can be 
highly flammable and dangerous if the contacts touch one another.  It is recommended 
that the button batteries be individually placed on tape to keep them separate from each 
other.   
 
Some non-automotive batteries removed from UWEDs may also contain acid.  If 
employees will be removing many different types of batteries and commingling them, 
they should take the precaution of bagging like batteries and separating them from other 
types to prevent a potentially hazardous situation.  
 
 
Comments or Questions:  
If you have questions about the material presented in this document, contact DTSC’s 
Electronic Waste Team Coordinator, Rita Hypnarowski, at (916) 255-3699 or 
rhypnaro@dtsc.ca.gov .   
 
 


